Romkugler med krymmel

Romkuglens historie

Kagen der bærer mange navne – på Sjælland hedder det romkugler, mens den flere steder i Jylland hedder trøfler. Selvom navnene er forskellige, er det tale om helt samme kage. En gammel kending og klassiker fra bageriet med smag af rom og det ellers så velkendt tivoli krymmel eller chokolade krymmel. Romkuglen er en kendt kageklassiker som har mange år på bagen. Fælles for disse år er at ingen tendenser har kunne slå den ud af kurs, hvorfor den i dag fortsat er en sikker vinder hos børn og voksne i alle aldre.

Historien bag kuglen er svær at blive klog på, og hvem der opfandt kagen vides ikke med sikkerhed. Sikkert er det dog, at der er tale om et stykke dansk historie forklædt i krymmel – en vaskeægte specialitet på den danske kagescene, som ikke kan fås i samme kvalitet andre steder udenfor landets grænser.

Kagens ry gennem tiderne

Romkuglen har gennem tiden i visse kredse har et blakket ry, hvor rygterne gik på at kagen bestod at det bageren nu lige kunne samlet op fra gulvet. Det er dog langt fra sandheden og rygtets begyndelse må næsten bunde ud i en misundelse over ikke selv at være kommet på ideen til kagen.

Ganske vist er romkugler lavet af daggamle kager der ikke er blevet solgt, hvorefter det blandet med marmelade og romessens for at blive trillet til små kugler og pyntet med krymmel. Romkugle er opstået for en del år siden, men kagen har på mange måder været forud for sin tid. I dag fylder bæredygtighed og madspild uendelig meget i medierne og danskernes hverdag. Der er det da opløftende at romkuglen allerede den gang tog kampen mod madspildet.

Den obligatoriske snack

Romkuglen er for mange i dag en obligatorisk lille snack på turen til og fra bageren, man kan vel altid lige glemme en enkelt kugle ned. I dag findes romkuglen i et væld af forskellige varianter. De klassiske med farvet krymmel og chokoladekrymmel er ofte byttet ud med mere fintfølende variationer hvor kuglen er dybet i chokolade eller ganache og pyntet med chokolade eller anden pynt. Det der gør romkuglen ekstra charmerende er at kagen besidder så uendelig mange muligheder for at gøre den personlig. Man kan tilføje et strejf af karamel, mint eller appelsin og på den måde gøre romkuglen til sin helt egen.

Romkugler med krymmel
De helt klassiske romkugler med tivolikkrymmel og chokoladekrymmel

Romkuglen er for bageren som tidligere nævnt en rigtig god måde at undgå, at gode og spiselige kagerester går til spilde. Fra det forretningsmæssige synspunkt er det også helt genialt at noget der var på vej ud og skulle afskrives, nu kan bidrage på nu og hjælpe til ekstra omsætning med minimal indsats. Det samme sker hos slagteren når forskellige udskæringer ikke sælges. I sidste ende står du med en pakke gullasch tern. Udover at være en finansiel genistreg er det sund fornuft at anvende rester, der intet fejler og på den måde genbruge sine ressourcer mod at undgå madspild, være klimabevidst og på den vis spare ressourcer på den lange bane.

Står du selv fra tid til anden med en kage rest? Smid resterne i en pose og gem det i fryseren. Står du på et tidspunkt med nok kage i rest, kan du lave dine egne romkugler med resterne. Find den opskrift der tiltaler dig mest i vores store udvalg af lækre opskrifter på hjemmelavede romkugler.

Lær mere om de små runde kugler på vores side om Fun Facts – her har vi samlet en masse brugbar og absolut ligegyldig information om romkugler. 

Opskrifter

Grundopskriften på romkugler er ganske simpel og består af kagerester, marmelade og et lille skud romessens. Det er de små justeringer og tilføjelser der gør at romkuglerne skifter smag, konsistent og udtryk. Vi har også udarbejdet en liste over alle de ting du skal bruge til at lave dine egne romkugler samt hvor du kan købe det under Køb Romkugler.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *